Käsityöläiskadun tiimin pohdintoja

Voiko koulukiusaaminen aiheuttaa traumoja?

Keskiviikko 6.10.2021 klo 20.01 - Mikaela Blomqvist-Lyytikäinen

Vastikään julkaistun laajan oppilaiden kyselyn vastausten perusteella vajaat 10% ovat kokeneet viime aikoina koulukiusaamista. Luku ei ehkä kuulosta niin isolta, mutta jos ajatellaan kuinka monta koululaista se koskettaa esim omalla kotipaikkakunnallasi, niin se on todella paljon. Ja yksikin kiusaamiskokemus on liikaa.

Itse jouduin aikoinaan koulukiusaamisen uhriksi 1970-luvun lopulla ja 1980-luvun alussa. Se oli hyvin moninaista: ulkopuolelle jättämisesestä fyysiseen päähän potkimiseen. Koulu-urani varrelle osui myös kaksi opettajaa jotka kiusasivat minua. Toinen antoi minulle rangaistukseksi (siitä että olin laskenut vapaaehtoiset matematiikan tehtävät kysymättä lupaa) viettää oppitunti ulkona -30 asteen pakkasessa. Toinen opettaja raapi minua neulalla käteen käsityön tunnilla kun olin kysynyt neuvoja, ja seuraavalla kerralla koska en ollut kysynyt neuvoja. Pitkäkestoisin kiusaaminen tapahtui koulubussissa, eli joka ikisenä koulupäivänä kolmen vuoden ajan. Se jätti eniten jälkiä, varmasti juuri siksi että se oli toistuvaa. 

Eli vastaus omaan kysymykseeni on - kyllä koulukiusaaminen voi aiheuttaa traumoja. Mikäli kiusaaminen on kertaluonteista, niin lapsi tai nuori selviää siitä paremmin kuin jos se on toistuvaa. Erittäin tärkeä olisi myös puhua kiusaamiskokemuksista jollekin. Siksi että siihen osataan puuttua ja saadaan se loppumaan, ja lapsen turvallisuuden tunne palautuu. Mutta myös siksi että jaettu kokemus on aina hieman helpompi kuin jos sen kanssa jää yksin. 

Kiusaamismuoto jota on vaikeinta havaita, mutta jota ei ole yhtään helpompi sietää, on ulkopuolelle jättäminen, syrjätyksi tuleminen. Sellainen johtaa usein epävarmuuteen ja heikkoon itsetuntoon, joskus tulee myös vaikeaksi uskaltaa luottaa yhtään kehenkään ja se voi vaikeuttaa myöhempiä ihmissuhteita. 2000-luvun kiusaamisilmiö on netti/somekiusaaminen, johon on vielä vaikeampi puuttua. On todella hurja lapselle tai nuorelle tietää että hänestä on levitetty valheita, kuvia tms nettiin eikä sitä saa pois, eikä tiedä miten laajalle se on levinnyt ja kuinka pitkään se siellä pyörii. 

Lue lisää »

Avainsanat: koulukiusaaminen, trauma